Date Published : 10 Oct 2023

MESYUARAT JOINT TECHNICAL WORKING GROUP (JTWG) KE-39 PROJEK USAHASAMA ANTARA KERAJAAN MALAYSIA DAN THAILAND – PEMULIHARAAN MUARA | 12 & 13 SEPT 2023

MESYUARAT JOINT TECHNICAL WORKING GROUP (JTWG) KE-39 PROJEK USAHASAMA ANTARA KERAJAAN MALAYSIA DAN THAILAND – PEMULIHARAAN MUARA | 12 & 13 SEPT 2023

PHUKET, THAILAND, 12 - 13 September 2023 - Mesyuarat Joint Technical Working Group (JTWG) Ke-39, Projek Usahasama Antara Kerajaan Malaysia Dan Thailand - Pemuliharaan Muara Sungai Golok telah diadakan dan dihadiri oleh delegasi Malaysia yang diketuai oleh Dato’ Ir. Sabri bin Abdul Mulok, Timbalan Ketua Pengarah (Sektor Bisnes) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC). Manakala di pihak delegasi Thailand diketuai oleh Mr. Wittaya Kaewmee, π·π‘’𝑝𝑒𝑑𝑦 π·π‘–π‘Ÿπ‘’π‘π‘‘π‘œπ‘Ÿ πΊπ‘’π‘›π‘’π‘Ÿπ‘Žπ‘™ πΉπ‘œπ‘Ÿ πΈπ‘›π‘”π‘–π‘›π‘’π‘’π‘Ÿπ‘–π‘›π‘”, π‘…π‘œπ‘¦π‘Žπ‘™ πΌπ‘Ÿπ‘Ÿπ‘–π‘”π‘Žπ‘‘π‘–π‘œπ‘› π·π‘’π‘π‘Žπ‘Ÿπ‘‘π‘šπ‘’π‘›π‘‘ (𝑅𝐼𝐷), π‘€π‘–π‘›π‘–π‘ π‘‘π‘Ÿπ‘¦ π‘œπ‘“ π΄π‘”π‘Ÿπ‘–π‘π‘’π‘™π‘‘π‘’π‘Ÿπ‘’ π‘Žπ‘›π‘‘ πΆπ‘œπ‘œπ‘π‘’π‘Ÿπ‘Žπ‘‘𝑖𝑣𝑒𝑠 π‘‡β„Žπ‘Žπ‘–π‘™π‘Žπ‘›π‘‘. 

Turut hadir sama menganggotai delegasi Malaysia adalah wakil pegawai daripada Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) iaitu Sr Mohamed Rashafizzuddin bin Che Rasdi, Penolong Pengarah Ukur Sempadan Darat Antarabangsa dan Encik Alakasvaran a/l Muniandy, Penolong Juruukur daripada Bahagian Ehwal Persempadanan. Antara lain agenda yang dibincangkan adalah berkaitan π‘ƒπ‘Ÿπ‘œπ‘‘π‘’π‘π‘‘π‘–π‘œπ‘› π‘Šπ‘œπ‘Ÿπ‘˜π‘  π‘Žπ‘‘ π‘‡π‘Ÿπ‘Žπ‘›π‘ π‘–𝑑 π‘ƒπ‘œπ‘–𝑛𝑑 π΅ yang juga dikenali sebagai π΅π‘œπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘Ÿπ‘¦ π‘ƒπ‘œπ‘–𝑛𝑑 π΅. 

Dilaporkan bahawa hakisan telah berlaku di sekeliling struktur binaan berkenaan dan memerlukan kerja-kerja pengukuhan dijalankan segera. Wakil JUPEM telah memberikan maklum balas bahawa pemeteraian π‘‡π‘Ÿπ‘’π‘Žπ‘‘𝑦 π΅π‘’𝑑𝑀𝑒𝑒𝑛 π‘€π‘Žπ‘™π‘Žπ‘¦π‘ π‘–π‘Ž π‘Žπ‘›π‘‘ π‘‘β„Žπ‘’ πΎπ‘–π‘›π‘”π‘‘π‘œπ‘š π‘œπ‘“ π‘‡β„Žπ‘Žπ‘–π‘™π‘Žπ‘›π‘‘ π‘…π‘’π‘™π‘Žπ‘‘𝑖𝑛𝑔 π‘‘π‘œ π‘‘β„Žπ‘’ π·π‘’π‘™π‘–π‘šπ‘–π‘‘π‘Žπ‘‘π‘–π‘œπ‘› π‘œπ‘“ π‘‘β„Žπ‘’ π‘‡π‘’π‘Ÿπ‘Ÿπ‘–π‘‘π‘œπ‘Ÿπ‘–π‘Žπ‘™ π‘†π‘’π‘Žπ‘  π‘œπ‘“ π‘‘β„Žπ‘’ π‘‡π‘€π‘œ πΆπ‘œπ‘’π‘›π‘‘π‘Ÿπ‘–π‘’π‘  bertarikh 24 Oktober 1979 telah mempersetujui koordinat Boundary Point B oleh kedua-dua Negara. 

JUPEM adalah competent authority dalam penentuan sempadan antarabangsa darat dan maritim dengan negara-negara jiran termasuk π΅π‘œπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘Ÿπ‘¦ π‘ƒπ‘œπ‘–𝑛𝑑 π΅ di muara Sungai Golok. π΅π‘œπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘Ÿπ‘¦ π‘ƒπ‘œπ‘–𝑛𝑑 π΅ merupakan titik akhir sempadan darat dan titik permulaan sempadan maritim di antara Malaysia dengan Thailand. Pengesyoran agar kerja-kerja pengukuhan π΅π‘œπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘Ÿπ‘¦ π‘ƒπ‘œπ‘–𝑛𝑑 π΅ yang akan dijalankan kelak menitikberatkan kedudukan struktur tersebut agar tidak berganjak dari kedudukan asal. 

Delegasi Malaysia dan Thailand turut dibawa melawat π‘ƒβ„Žπ‘’π‘˜π‘’π‘‘ π‘ƒπ‘Ÿπ‘œπ‘£π‘–π‘›π‘π‘–π‘Žπ‘™ πΌπ‘Ÿπ‘Ÿπ‘–π‘”π‘Žπ‘‘π‘–π‘œπ‘› π‘‚𝑓𝑓𝑖𝑐𝑒 dan telah diberikan taklimat berkaitan pengurusan air di Phuket, Thailand serta lawatan lapangan di dua (2) empangan.